Column in EMERCE, December 2011, Een CEO moet synergie afdwingen

Sony, ooit de uitvinder van de Walkman, had tien jaar geleden alles in huis om een iTunes en de iPod te creëren.

Het is een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld, een van de meeste succesvolle filmmaatschappijen, met een top designafdeling, het heeft een geweldige R&D-unit en het is een sterk merk om dit alles in de markt te zetten. En toch gebeurde dat niet.

Iedere Sony-divisie was namelijk slechts verantwoordelijk voor zijn eigen winst. Naar de maximale opbrengst voor het gehele bedrijf werd dus niet gekeken. Laat staan naar de strategische positie van het concern.

De impact was enorm. ITunes ontstond in 2001 in het Amerikaanse Cupertino en niet in Japan. En twee jaar later werd Apples iPod ook nog eens een gigantisch succes. Tokio moest uiteindelijk als laatste major tandenknarsend akkoord gaan met de voorwaarden van Jobs c.s. En Apple lijkt inmiddels niet meer in te halen.

Toch was het niet de divisiestructuur die Sony de das om deed. Het werkelijke verschil zat ‘m in de dictatoriale managementstijl van ondernemer Jobs versus die van Sony’s Sir Howard Stringer. Een bestuurder en bruggenbouwer die niet bij machte was iets af te dwingen.

Media- en techbedrijven die wel een divisiestructuur hebben, kunnen alleen maar succesvol zijn als ze bijna dictatoriaal geleid worden. Let wel, bijna. Natuurlijk moet de CEO naar alle meningen luisteren, maar uiteindelijk moet die naar de belangen van het hele bedrijf kijken en synergie afdwingen. Dat is waarom News Corp onder Murdoch zo groot werd en waarom het Nederlandse Veronica zonder Rob Out niet veel meer voorstelde.

Enige maanden geleden betaalde Sanoma Media nog een miljard euro voor SBS Benelux. Een historische deal die er waarschijnlijk voor zorgt dat de uitgever op lange termijn kan overleven. Kunnen we hierdoor binnenkort tv-versies van de Linda en de Libelle verwachten? En wordt Hart van Nederland omgedoopt tot – of uitgebreid met – NU.TV? Zijn de bladenmakers uit Hoofddorp überhaupt in staat om samen te werken met de tv-club uit Amsterdam? En willen ze dat? De mogelijkheden zijn legio, de vraag is echter of ze ook ingevuld gaan worden.

In de Sanoma-top zit momenteel niemand met tv-ervaring. Die moet van minderheidspartner Talpa c.q. John de Mol komen. En bij SBS weet niemand veel van uitgeven. Sanoma’s topman Dick Molman, op papier de machtigste mediaman van Nederland, staat voor de keuze de komende jaren bruggen te gaan bouwen of op dictatoriale wijze synergie af te dwingen. Net als Howard Stringer destijds bij Sony.

%d bloggers liken dit: