Column Emerce, Oktober 2011, Gratis onbeperkt wi-fi

Gratis onbeperkt wi-fi

Het is zo oud als de weg naar Rome; onbeperkt consumeren voor een vaste prijs. Stapels spare ribs, kroketten en ander fast food verorberen zonder verrassingen aan de kassa. Er is zelfs een eigentijdse, natuurlijk Engelse, naam voor verzonnen ‘flat-fee”.

Ik eet bijvoorbeeld de laatste jaren stapels mp3-tjes voor een tientje per maand bij Spotify.

Inmiddels kan je onbeperkt films kijken bij Netflix en als het aan Amazon ligt straks ook onbeperkt eBoeken lezen. Verstandig want als Amazon daar niet mee komt doet iemand anders het wel. Amazon is deze maand dan ook de koploper in onze “Slimme Jongens Index”. (Zie deze column in Emerce 106).

Alleen mijn vrienden bij KPN, Vodafone en T-Mobile zijn niet meer blij met de flat fee. Sterker nog, ze hebben er – als het om data gaat – meer dan genoeg van.De laatste 10 jaar hebben de mobiele operators het de consument d.m.v van tientallen bundels zo moeilijk mogelijk gemaakt.

Maar die wil eenvoud en vooral niet de hoofdprijs betalen. Door goedkope alternatieven als Skype en app’s als Ping en What’s app werd er de laatste tijd steeds minder gebeld. En dus gooide het bijna-kartel de dataprijzen gewoon omhoog.Logisch dat mobiele telecom klanten nu ook buiten de deur steeds meer op zoek gaan naar gratis en snel Wi-Fi.

FON een bedrijf dat dat wereldwijd via 4 miljoen routers aanbiedt heeft al meer dan 6 miljoen gebruikers. Het zal je niet verbazen dat onder andere Google en Atomico, de investeringsmaatschappij van Skype oprichter Niklas Zennström aandeelhouder zijn.

Buitenlandse providers als AT&T – dat gratis Wi-Fi in de parken van New York aanbiedt – en Belgacom dat het aanbiedt via een deal met FON zien juist een kans om overbelaste netwerken te ontzien en als alternatief voor de concurrentie.

Hier liggen grote mogelijkheden voor Nederlandse kabelaars als UPC en Ziggo. Die kunnen door bijvoorbeeld 20% van de routercapaciteit van hun klanten voor gastgebruik te reserveren vrij makkelijk bijna stedelijk dekkend snel Wi-Fi aan hun abonnees aanbieden. Kabel Noord doet al zoiets in Sneek.

Onbeperkt data kroketten eten wordt dan wel heel aantrekkelijk. Nog een dealtje van de kabelboys met Spotify, Netflix Amazon en u krijgtde onbeperkte mp3’s, films en boeken er voor een zacht prijsje bij. Eet smakelijk.

%d bloggers liken dit: