Column Emerce, 9-9-2011, Slimme jongens

Column Ruud Hendriks #106

Slimme jongens

‘Disruptie’, een prachtig woord. Er is echter veel voor nodig om een hele industrie op z’n kop te zetten. Innovatie is slechts een begin.

Fotocamerafabrikant Kodak ontdekte bijvoorbeeld al vroeg de digitale fotografie, maar wist zich er geen raad mee. Zelfs innovator Microsoft, de nummer een van weleer op computergebied, speelt anno 2011 een achterhoedegevecht als het gaat om het mobiele scherm. En Neerlands trots KPN werd onlangs nog totaal (!) verrast door de populariteit van de WhatsApp-applicatie.

Ook de innovatieve jongens van TomTom weten dat je met innoveren alleen er nog niet bent. Te druk met allerlei bijzaken, zoals het bouwen van een nieuw hoofdkantoor, hadden ze te weinig oog voor de concurrentie die inmiddels bezig was hun markt te veroveren met een soortgelijk, maar dan gratis, navigatieproduct. Bye bye voor deze parel van onze nationale tech industrie.

Het is bijna een wetmatigheid dat grote marktspelers niet in staat zijn om zelf met een disruptieve technologie te komen. Ook toen ik in de Raad van Bestuur van Endemol zat, wisten we wel een BigBrother te bedenken, maar was YouTube een brug te ver. Vaak veroorzaakt door het korte termijn beleid – de continue druk van de beurskoers – maar veelal ook doordat medewerkers te traditioneel denken, mede omdat de top zelf ook niet in staat bleek om te veranderen. Bij de geboorte van YouTube wist een groot deel van onze Raad van Bestuur zelf niet eens hoe een doorsnee computer werkte, dat voelt het hele bedrijf. Het geloof in het web was hierdoor minimaal, ondanks dat BigBrother online een cash cow was. Zonde.

Moloch Google doet dat dan toch veel beter. Het in 2005 gekochte YouTube, voor het toen nog astronomische bedrag van bijna 1,7 miljard dollar, levert zelfs vandaag de dag nog zeer innovatieve bedrijfjes op. Slim, want zo wordt Google niet snel zelf verrast.
Ook Steve Jobs grootste angst, buiten zijn persoonlijke gezondheid, is dat iemand ergens in een garage, diep in de Chinese binnenlanden, een evenzo slimme Steve met bijbehorende portfolio weet voort te brengen. En gelijk heeft ie. Als een onderneming het niet zelf doet, dan doet een andere slimme jongen het wel.

Ik kijk halsreikend uit naar een ‘slimme jongens’-index die aangeeft in hoeverre een bedrijf zelf probeert om z’n industrie te veranderen. Die leven niet met de waan van de dag en verdienen dus een hoge koers. Het zijn mooie tijden, voor de echt slimme jongens.

%d bloggers liken dit: