Column, Emerce 21-06-11 Apple’s laatste stukje van de legpuzzel

Het machtspel om uw telefoon, tablet en computer lijkt alleen nog maar te gaan om vier marktpartijen; Google, Facebook, Microsoft, en natuurlijk Apple. Laatstgenoemde is met z’n volledig geïntegreerde ‘ecosysteem’ van hard- en software vrijwel onaantastbaar. Onder leiding van Steve-‘it just works’-Jobs verandert bijna alles waar de mannen uit Cupertino aankomen in goud. Bijna, want heel zelden mislukt er nog wel eens iets, maar dat valt de meeste van u, door de slimme marketing en andere successen van Apple, niet eens meer op.

De grootste mislukking van het afgelopen jaar was Apple’s Ping, een social muzieknetwerk – niet te verwarren met het Pingen van BlackBerry – dat Steve heel slim in iTunes heeft verstopt. Toch wil het met Ping maar niet vlotten. Ik voorspel u dan ook dat het spoedig geruisloos wordt afgevoerd naar een anoniem Californisch afvalputje.

Apple wint dus op veel fronten. De iPads en iPhones zijn niet aan te slepen en iCloud en Lion lijken nu al gegarandeerde hits. Alleen Facebook lijkt de enorme groei van Apple een beetje te kunnen bijhouden. Hoewel de winst van 400 miljoen dollar over 2010 in de ogen van Jobs – ten opzichte van de 25 miljard van Apple – een schijntje is, kan Facebook haar meer dan 700 miljoen gebruikers de komende jaren gigantisch verzilveren. Met plug-ins voor muziek en telefonie zou het op veel terreinen een echte Apple-‘killer’ kunnen worden.

Omdat Steve dat natuurlijk liever niet ziet gebeuren, is het logisch dat zijn nieuwe besturingssysteem Lion een vrijwel volledige Twitter-integratie kent. Vanuit bijna elk programma op uw Mac, iPad of iPhone kunt u daardoor straks instant tweets versturen en artikelen linken. Goed voor Apple en geweldig voor Twitter, dat na een forse ‘boardroomoorlog’ en management reshuffle eindelijk de weg omhoog lijkt te hebben gevonden.

Mooie combi, hoewel ik betwijfel of het de groei van Facebook ook maar enigszins zal vertragen. Daar is meer voor nodig. Bijvoorbeeld een volledige overname van Twitter door Apple. Twee jaar geleden wees het microblog Apple nog de deur na een bod van 200 miljoen dollar. Nu Facebook maandelijks ongeveer 20 miljoen nieuwe gebruikers verwelkomt, zal Steve dit keer iets dieper in de buidel moeten tasten. Een miljard of tien vermoed ik. Maar dan heeft hij ook iets: een social network dat er vijf ‘tweeps’ per seconde bij krijgt, dat volledig integreert met z’n eigen gadgets en dat alles met een enorm marktpotentieel. De mogelijkheden zijn legio. Bye bye Microsoft en dag Google.

Twitter is het laatste stukje van de legpuzzel om het ecosysteem van Apple compleet te maken. Ik hoor Steve al fluiten: tweet, tweet… Ping, Ping…

Reacties; http://www.emerce.nl/opinie/column-apples-laatste-stukje-legpuzzel#comments

%d bloggers liken dit: